Isten hozott!

Ne hagyd, hogy a rossz legyőzzön téged; te győzd le a rosszat jóval!

(Róm 12,21)


2014. május 24., szombat

Olvasás a szünidőben - motivációs ötletek

Hogyan ösztönözhetjük gyermekeinket arra, hogy a nyári szünidőben is olvassanak?

Felmérések szerint azok a gyerekek, akik naponta 20 percet szánnak az olvasásra, sokkal jobban teljesítenek az iskolában, mint azok a társaik, akik kevesebb időt fordítanak rá. Aki nyáron is olvas, lényegesen kevesebbet felejt a nyári szünidőben, mint akik nem teszik ezt.

Az ösztönzésnek számtalan módja létezik, ezek közül három módszert javasolok kipróbálni a szünidőben.

  1. Játsszunk bingót! Beszéljük meg gyermekünkkel, hogy egy-egy alkalommal (minimum) hány percet szán az olvasásra. Ezt írjuk rá arra a táblára, amit a következők szerint alkotunk. Készítsünk egy 5x5 négyzetből álló táblát. Minden négyzetbe írjunk egy-egy helyzetet, ami kijelöli, hogy hol vagy hogyan olvasson a gyermekünk (pl. a strandon, egy fa tövében, vonaton). A középső helyre rajzoljunk könyvet vagy valami mást, itt bármilyen egyéb helyzetet elképzelhetünk tetszés szerint a későbbiek folyamán. Minden olvasási alkalommal válasszon a gyermek egy helyzetet, és ha olvasott a vállalt időn át, áthúzhatja a megfelelő négyzetet. Amennyiben összegyűlik 5 egymás melletti négyzet vízszintesen, függőlegesen vagy átlósan, akkor az elért teljesítményért kapjon ösztönzésül egy kupont. A kuponra írjunk rá valamilyen ajándékot (pl. családi társasozás, közös fagyizás, strand), amit aztán a nyár végéig be is lehet váltani. Ha minden négyzetet áthúztunk, azért arany kupon jár, ami egy nagyobb ajándékot jelenthet. (Forrás: Chickabug blog)
  2. Készítsünk kis zászlókat! Minden könyv elolvasása után kidíszíthet gyermekünk egyet. Kerüljön rá a könyv címe, szerzője és néhány mondat a könyvről, esetleg egy rajz. A kész zászlókat fűzzük fel sorban egy fonalra és a füzért tegyük ki a lakásban, hogy mindenki láthassa. A tanév elején összehasonlítjuk, hogy kinek a füzére áll a legtöbb zászlóból. A legügyesebbeket apró jutalomban részesíti az iskolai könyvtár! (Forrás: Chickabug blog)
  3. Készítsünk értékelő táblázatot a nyári olvasmányainkról! Minden elolvasott könyvről készítsen gyermekünk bejegyzést. Írja fel a könyv címét, szerzőjét, a kezdés és a befejezés idejét. Végül csillagokkal értékelje (színezze ki), mennyire tetszett a könyv! Minden elolvasott 10 könyv után kisebb-nagyobb ajándék jár!

Ösztönözzük gyermekeinket, hogy a nyári szünetben is olvassanak minél többet!

A kész sablonokat kérésre szívesen elküldöm! Ide kattints, ha levelet szeretnél írni nekem!

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése