Isten hozott!

Ne hagyd, hogy a rossz legyőzzön téged; te győzd le a rosszat jóval!

(Róm 12,21)


Elköltöztünk

2014. augusztus 12., kedd

Kvíz PowerPoint alkalmazással - sablon

Másfél évvel ezelőtt anyaggyűjtés közben találtam rá egy olyan oldalra, ahonnan PowerPointos játék- és pontozó sablonok tölthetők le. Többet fel is tudtam használni közülük, aztán elgondolkoztam azon, hogy milyen jó lenne, ha lenne magyar nyelven valami hasonló. Olyan sablon, ami kis időráfordítással kedvünk szerinti kérdésekkel tölthető fel.
Így született meg hosszú vajúdás után az alább letölthető kvízsablon. Rengeteg időt fektettem a szerkesztgetésbe, próbálgatásba, de sajnos rá kellett jönnöm, hogy Windows 7-ben nem egészen úgy funkcionál a PowerPoint, mint a korábbi verzióknál. Van, ami jobb, van, ami rosszabb, ez utóbbira példa az animációk működése. De nem adtam fel! Kompromisszumot kötöttem, az értékelő oldalt egy külön PPT-be tettem, ami ugyan nem túl elegáns megoldás, de legalább működik!


Ha a képek alapján tetszik a sablon, innen letölthető a 15 kérdéses kvízhez szükséges két PPT!

Jó tanácsok:

  1. A kvíz PPT-t és az értékelő PPT-t egy azonos mappába mentsük le, mert különben nem működik!
  2. Ne nevezzük át a PPT-ket!
  3. Első megnyitáskor mindkét PPT-nél kattintsunk a "Szerkesztés engedélyezése" dobozra!
  4. A címoldal, a kérdések és az egyéb szövegek a szövegdobozokba kattintva szerkeszthetők. Szerkesztéshez válasszuk a nézet menü normál bemutatónézetet!
    • A „jó válasz” helyére a helyes választ kell írni.
    • A „rossz válasz 1,2,3” helyére a helytelen válaszokat kell írni.
  5. Az oldalakat nem szabad törölni!
  6. Játék előtt érdemes megismerkedni a különböző avatarok jelentésével!

A kvíz és a pontozó használata:
Egyidejűleg 2-4 csapat játszhat. Játék esetén alkalmazzuk a diavetítést! A csapatok válasszanak maguknak a négy figura közül egyet-egyet: Pinkilit, Kékevét, Zöldinit vagy Delilát!
A kérdések indítása a 15 számozott könyvet tartalmazó oldalról történik. Tetszőleges sorrendben kattinthatunk a választott könyvre. A kattintás a kérdés és a válaszok oldalára navigál. A válaszok melletti avatar (Varázsófi) el tud varázsolni egy rossz választ. A játék során, ha jó válasz születik, zene kíséretében megjelenik egy mosolygós fej. Kattintsunk a fejre, ahonnan a másik (Értékelő) PPT értékelő diájára jutunk! Itt léphetünk a jó választ adó csapat figurájával, úgy, hogy rákattintunk egyszer. Ekkor az avatar előrelép 1 lépést. A bal oldali tanárfigura visszanavigál a kérdésindító oldalra. Következhet egy újabb kérdés és a válaszadás!
Ha helytelen a válasz, akkor olyan oldalra jutunk, ahol egy mérges figura morog. Tetszés szerint szerkesztési nézetben akár be is írhatjuk a kérdéshez tartozó helyes választ! Erről a diáról kétféleképp juthatunk vissza a kérdésindító oldalra:

  1. Kattintsunk a „Következő kérdést!” beszédbuborékra!
  2. Kattintsunk a jobb alsó sarokban lévő házra!
A játék automatikusan véget ér, ha az egyik csapat 6 jó választ ad. (Ugyanis egy-egy figura hatodszori kattintására megjelenik a győzelmi oldal.) A játék befejezhető bármikor, vagy 15 kérdés után abban az esetben is, ha a jó válaszok eloszlása miatt egyik csapat sem ér el 6 pontot. Ilyen esetben a jobb oldali tanár avatarjára kattintva érhetünk a győzelmi oldalra.

Itt értékelheted a bejegyzést:

1 megjegyzés :

  1. Egyszerűen imádom! Ajánlom mindenkinek, mert a gyerekek nagyon élvezik az ilyesmit.
    Köszönöm a sablon!!! :)

    VálaszTörlés