Isten hozott!

Ne hagyd, hogy a rossz legyőzzön téged; te győzd le a rosszat jóval!

(Róm 12,21)


2015. február 7., szombat

Könyvtári foglalkozás 4. osztályosoknak - II. Rákóczi Ferenc

Iskolánk alsós diákjai az Apáczai Kiadó olvasókönyvéből ismerkednek hazánk történelmének legkiemelkedőbb eseményeivel. A negyedikesek a II. Rákóczi Ferencről szóló történelmi olvasmányok megismerése után könyvtári órán vettek részt.

Az órán egyénileg, párban és frontálisan dolgoztak a gyerekek. A felhasznált segédeszközök: történelmi ismeretterjesztő könyvek, értelmező szótár, digitális tábla, feladatlap.

A digitális táblán Rákóczi életét és korát jelenítettem meg, bőséges képanyaggal. Néhány kép kivetítése után kiosztottuk a feladatlapokat, az előre megfogalmazott kérdéseket és a hozzájuk kikészített könyveket. (A könyvekben pontosan kijelöltem az elolvasandó rövid részeket.) A párok 10 percet kaptak az olvasásra és a kérdésre adandó rövid válasz leírására. Újabb pár perc alatt a használt forrás adatait kellett leírniuk. Ezután a prezentáció segítségével közösen elmeséltük Rákóczi életét, miközben a feladatlap kérdéseire is leírtuk a válaszokat. Minden kérdésre azok a párok feleltek, akik a könyves feladat során a hasonló kérdést kapták. Tehát egyúttal ellenőriztük a gyerekek kutatómunkáját.

A prezentáció egyik oldalán egy felfegyverzett kurucot helyeztem el, mellette a felszerelésének elnevezéseit. A párok kaptak egy-egy kifejezést a tárgyak közül, amit az értelmező szótárban kellett megkeresniük. Amikor végeztek, megbeszéltük a szavak jelentését, majd a táblán helyére tettük a tárgyakhoz illő szavakat.

Ezután rövid filmrészletet néztünk meg a tárogatóról és belekukkantottunk a Rákóczi hadnagya című film egyik mulatozós jelenetébe.

Összefoglalásként a gyerekek egyénileg dolgozva egy rövid szöveg hiányzó szavait írták be a megfelelő helyre.

Házi feladatul a feladatlapon szereplő szókereső megoldását és a képek kiszínezését kapták.

Az órán használt feladatlapok, kérdések, források letölthetők innen.

A digitális táblára készített prezentációt kérésre elküldöm.

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése