Isten hozott!

Ne hagyd, hogy a rossz legyőzzön téged; te győzd le a rosszat jóval!

(Róm 12,21)


Elköltöztünk

2021. október 7., csütörtök

Láncfeladatok a népmese napjára - 2021. szeptember 29.

 A népmese napját a jelenléti oktatásnak köszönhetően - végre - a könyvtárban ünnepelhettük. Az osztályok 45 perces foglalkozásokra jelentkezhettek be.

Az első, második, harmadik és negyedik osztályosokkal a Kacor királyt dolgoztuk fel dramatikus játékok segítségével, erről egy későbbi posztban fogok beszámolni.

A felsősöknek egy hét részből álló, egymásra épülő feladatsort kellett megoldaniuk. 

Az osztályok érkezése után 3-4 fős csapatokra osztottuk a tanulókat. Az ideális a 3 fős csapat, de vannak olyan nagy létszámú osztályaink, ahol nem lett volna elég a feladatok megoldásához szükséges könyvek példányszáma, így négyen dolgoztak együtt.




Az első feladatot kézbe kapták a gyerekek. Hat számozott állítás olvasható, ezek közül a népmesékre igazakat kell kiválasztani. A helyes számok segítségével aztán egy QR-kódot lehet megalkotni színezéssel. A kód egy, a magyar népmesékben gyakran felbukkanó állat nevét rejti.



A második próba lapját a QR-kódban elbújtatott állat képe mellett találják meg a játékosok. Itt egy mesekönyvet is elhelyeztem, mivel ebben kell a feladat leírása alapján kutakodniuk. Megoldásként egy számot kapnak, ami megmutatja a következő feladat helyét. (Két másik állat képét is elhelyeztem zsákutcaként a könyvtárban, mellettük is lapok, valamint könyvek sorakoztak.)
Nehezítésként a "próba" része lehet a népmesés könyv megkeresése is a szépirodalmi könyvek között.


Grafika: Freepik

A harmadik feladatot egy doboz rejti, tetején a második próbatételnél kapott számmal. Természetesen itt is készítettem zsákutcákat, helytelen számokkal, a dobozban papírokkal. A Kacor királyból 8 érdekes kifejezést választottam. Egy táblázatban megadtam hétnek a jelentését, ezek mellé kell beírni a nyolcból hét kifejezést. A nyolcadik, kimaradt szót az egykötetes Magyar értelmező kéziszótárból kell kikeresni. A következő feladathoz az oldalszám vezet.





A negyedik próba egy számmal ellátott borítékban lapul. A feladvány egy szókereső: 16 mesecím vízszintesen, függőlegesen és átlósan. A fennmaradó betűkből egy népmesékben szereplő élőlény meghatározása olvasható össze. A feladat nem könnyű, de megoldható! 
(Tipp: javaslom, hogy a kikeresendő címeket szövegkiemelővel húzzák ki a játékosok, mert így könnyen össze lehet olvasni a maradék betűket!)
A mesealak képét dobozra ragasztottam, ezt kell megtalálni a könyvtárban. Két másik gyakori szereplővel díszített doboz rejt két zsákutcát.



Grafika: Freepik

Az ötödik rejtvényben varázslatos tárgyakat kell megfejteni. A feladat tartalmazza a tárgyak meghatározását és segítségképpen a megoldandó kifejezések betűit ábécérendben.  Végső megoldásként egy írónk neve rakható össze. 
Természetesen az író arcképe vezet el a következő kihívásig. A könyvtárban Arany László, Benedek Elek és Kriza János képénél találják meg a jó megoldást és a zsákutcákat.

A hatodik próbában hat hiányos mondatot kell kiegészíteni 8 szóval. Egy szó megmarad, ez lesz a helyes út az utolsó megmérettetéshez. A 9 szót felírtam egy-egy kis tokra (régi filmes dobozokat használtam fel, de a kindertojások is kiválóak erre a célra), a helyes megoldásból több tokot is készítettem, arra az esetre, ha egyszerre több csapat is keresgélne. A dobozkákban utasítást helyeztem el az utolsó feladat megszerzéséhez. 

Az utolsó, a hetedik feladvány három szófelhőből áll. Vajon melyik meséket rejtik a szófelhők? Segítségképpen 7 mesecímet sorolok fel, s használható Arany László mesegyűjteménye is. A három mesecím előtt álló szám adja azt a kódot, ami kinyitja egy kincsesláda zárját.



A kincsesládát egy Genially alkalmazással készített prezentációban lehet megjeleníteni. A ládát  számzár védi, amit a helyes kód beírásával tudunk kinyitni. Ezután akár elkészíthetjük a győztesek nevére kiállított oklevelet is.



A feladatok könyvtári kapcsolódásai:
  • tartalomjegyzék használata
  • Magyar értelmező kéziszótár használata
  • raktári rend
Fejlesztendő készségek, képességek:
  • gondolkodási képességek (konvertáló képesség, rendszerező képesség, logikai képesség, kombinatív képesség, induktív gondolkodás képessége)
  • emlékezet
  • szövegértés
  • figyelem
  • együttműködés


Források:

Népmesés könyvek:

Arany László: Hol volt, hol nem volt. Budapest, Móra, 1995. 158 p.

Illyés Gyula: Hetvenhét magyar népmese. Budapest, Móra, 1993. 555 p.

 

Alkalmazások:

QR-kód – Mal-den-Code.de. URL: https://mal-den-code.de/  [Utolsó letöltés: 2021.09.29.]

Grafikák – Freepik. URL: https://www.freepik.com  [Utolsó letöltés: 2021.09.29.]

Szókereső – Word Search Creator

Szófelhők – WordArt. URL: https://wordart.com/ [Utolsó letöltés: 2021.09.29.]

Széf, oklevél – Genially. URL: https://genial.ly/ [Utolsó letöltés: 2021.09.29.]


Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése