Isten hozott!

Ne hagyd, hogy a rossz legyőzzön téged; te győzd le a rosszat jóval!

(Róm 12,21)


Elköltöztünk

2021. november 27., szombat

Könyvjelzők és őrjegyek

Ki ne szeretne csinos, mutatós dekorációt, kiegészítő anyagokat látni a könyvtárában! Folyamatosan arra törekszem, hogy mindig friss és nem elhasznált díszítést találjanak a gyerekek és a látogatók. A külcsín mellett figyelek arra is, hogy a kiállított dolgok tájékoztató jellegűek legyenek.

Végre elkészültem egy régóta félben maradt anyaggal! A könyvtári raktári rend megtanulását segítő könyvjelző és őrjegy terve már régóta a laptopom egy rejtett zugában várta, hogy befejezzem. Már igazán nem volt vele sok munka, csak egy kis pofozgatás hiányzott a végső formához.


S hogy miről jutott eszembe, hogy talán be kéne fejeznem ezt a munkámat? Nem más, mint egy mai, közösségi hálózaton megjelent poszt, melyben egy kolléga letölthető dekorációs dolgok iránt érdeklődött. 

Azt látom, hogy bizony nagy a kereslet az igényes könyvtári poszterek, feliratok iránt. Ilyeneket vásárolni pedig nem lehet Magyarországon, így kénytelenek vagyunk magunk előállítani egy-egy plakátot, jelzést, bármit.

Remélem, ha a most elkészült anyagokat letöltitek, majd szívesen fogjátok használni!


A grafikákat Maggie Appleton és Natasha Potzsch készítették, Katie Appleton engedélyével  használom fel magyar nyelvű anyagok készítéséhez.
Így készültek el 2019-ben az ETO-s plakátok és a polcjelölők.
Ezúttal könyvjelzők és őrjegyek készültek a gyönyörű grafikák segítségével.

A könyvjelzők és az őrjegyek A4-es lapokra nyomtathatók színesben. 

Könyvjelző 1. – kétoldalas könyvjelző, 1 lapon 5 db
Könyvjelző 2. – kétoldalas könyvjelző, 1 lapon 5 db
Őrjegy 1. – kétoldalas őrjegy, 1 lapon 3 db 
Őrjegy 2. – egyoldalas őrjegy, 1 lapon 3 db

A könyvjelzőkön és őrjegyeken elhelyezett sok információ miatt a betűk elég picik, de még olvashatóak. A második fajta őrjegy kivételével a lapokat kétoldalasan nyomtassuk ki! Nyomtatás után a vágóvonalak mentén kell feldarabolni a lapokat. Érdemes vastagabb kartont (műszaki rajzlapot) választani, hogy legyen tartása a papírnak. Akinek van kedve, lehetősége, laminálja a lapokat felvágás előtt!

Könyvjelző 1.

Az egyik oldalon az Egyetemes Tizedes Osztályozás 10 főosztályát találjuk, a hátoldalon pedig kis segédlet segíti a tájékozódást a polcokon. 

Könyvjelző 2.


A könyvjelző elején az ETO 10 főosztályát, a hátoldalán pedig a népszerű témák szakrendi jelét helyeztem el.


Őrjegy 1.
Az őrjegy eleje megegyezik a Könyvjelző 1. elejével, csak kisebb a mérete.


A hátlapra felső részére egy-egy ETO főosztály grafikáját helyeztem el. Lentebb a könyvek raktári rendjét magyarázó képcsoportot tettem. Így 9 féle kétoldalas őrjegyünk készülhet.


Őrjegy 2.
Ez az őrjegy egyoldalas. 

A tetejére egy-egy főosztály grafikáját, alá pedig a népszerű témák szakrendi jelét szerkesztettem.

És végre! Eljutottunk a letöltésig!

Ha feliratkozol, automatikusan a postafiókodban landol a levelem a letölthető anyag elérésével együtt.

Szívesen veszem a visszajelzéseket, és örülnék, ha néha kapnék fotót a munkáim hasznosításáról! Sőt, annak is örülnék, ha megírnátok, milyen plakátra, információs táblára lenne szükségetek!

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése