Isten hozott!

Ne hagyd, hogy a rossz legyőzzön téged; te győzd le a rosszat jóval!

(Róm 12,21)


2014. március 28., péntek

Gondolattérkép készítése

A gondolattérképpel olyan összetett ábrát készíthetünk, ami egy adott tárgyhoz kapcsolódó információkat jelenít meg. Az asszociációkon alapuló elágazásos rajzolat, a struktúrák megjelenítése és a kulcsszavak használata megkönnyíti megtalálni a lényeget, megérteni a fontos összefüggéseket, megjegyezni a kulcsszavakat és megőrizni a megszerzett tudást.
A gondolattérkép középpontjában áll az adott (vizsgált) tárgy. Ebből ágaznak ki a fő témák (kulcsszavak), amelyek lehetőség szerint, az asszociációk alapján tovább bomlanak újabb és újabb ágakra. A térképet szemléletesebbé tehetik a színek, kiemelések, grafikák és a képek.
A gondolattérkép készítése kiválóan illeszkedik a konstruktivista pedagógia eszköztárába, valamint nagy sikerrel alkalmazható bizonyos tanulási nehézségekkel küzdő tanulók esetében is.
Ha nem szeretünk rajzolni, és szeretjük a számítógépes alkalmazásokat, akkor sok ingyenes gondolattérkép-készítő szoftver közül választhatunk.
Leggyakrabban a Mindomo alkalmazást használom. Legutóbb a dokumentumismeret tanításához készítettem egy gondolattérképet. A képen "barangolva" összecsukhatjuk és kinyithajuk az elágazásokat, attól függően, hogy milyen mélységben kívánjuk szemléltetni a vizsgált fogalmat.

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése