Isten hozott!

Ne hagyd, hogy a rossz legyőzzön téged; te győzd le a rosszat jóval!

(Róm 12,21)


2015. május 15., péntek

Keresztrejtvény készítő alkalmazás - Crossword Puzzle Maker

A The Teachers Corner Crossword Puzzle Maker oldalán online készíthetünk magyar ékezeteket is figyelembe vevő keresztrejtvényt.

1. Nyissuk meg az oldalt!

2. Adjunk címet a rejtvényünknek; ehhez írjuk be a "Crossword Title" dobozba a címet.
Utasításokat adhatunk a rejtvényhez, ezt a "Complete the crossword below" helyére gépeljük be.

3. A táblázat Words oszlopába írjuk be a megfejtendő szavakat, a Clues oszlopba pedig a meghatározásokat.

4. Görgessünk lejjebb! Itt tudjuk beállítani, hogy az alkalmazás adjon-e helyet név kitöltéséhez. Ha szeretnénk, akkor legyen kipipálva a "Make a line for Name?" előtti doboz.
Ha szeretnénk, hogy megjelenjenek a megfejtendő szavak (ez nagymértékű könnyítés a rejtvény megfejtéséhez), akkor tegyünk pipát a "Show the Word Bank?" előtti dobozba.
Kiválaszthatjuk, hogy mi legyen a meghatározások elé írva: Across/Down vagy Horizontal/Vertical. Mindegy, hogy melyiket pipáljuk ki, ugyanis majd később bele tudunk szerkeszteni a generált rejtvénybe, hogy magyar nyelvű legyen ez a felirat is.

5. Most már elkészíthetjük a rejtvényt! Álljunk a "Make Crossword Puzzle" zöld dobozra és kattintsunk rá!
6. Egy új lapon megjelenik a generált rejtvény, felette egy információs szöveg, mely néhány tanácsot ad. Ezt zárjuk be. És íme, itt a rejtvény!

7. Ne elégedjünk meg ennyivel, mert a látható szövegen tudunk módosítani! Kattintsunk rá legfelül a "Name"-re, majd jelöljük is ki, azután írjuk át "Név"-re. Kattintsunk a címre, álljunk elé, majd Entert nyomva kicsit lejjebb ugrik a cím. Tehetjük ugyanezt az utasításokkal is.
(Próbálgassunk bátran, ugyanis az előző lapon még ott vannak a beírt meghatározásaink és a megfejtésük!)
Görgessünk lejjebb, és itt is írjuk át a feliratokat! Ha megadtuk a megfejtéseket (könnyítésként), itt összekeverve jelennek meg. Ha rájuk kattintunk, akkor szerkeszthetünk bennük. Én a költők vezeték- és keresztneve közé tettem szóközöket.
Ezután írjuk át a Horizontal/Vertical (vagy Across/Down) feliratokat Vízszintes/Függőlegesre. Ha van elég hely, akkor beszúrhatunk enterrel 1 újabb sort, így szellősebb lesz.

8. S ez még nem minden! Bal oldalon további módosításokat hajthatunk végre.


- Show Key - mutasd a válaszokat. (Majd Show Puzzle)


- Print Key - a megoldás nyomtatása (Esetleg érdemes minden beállítás után kinyomtatni egy megoldásokat is tartalmazó példányt.)
- Arial - betűtípus beállítása. Itt az egész rejtvény betűit állíthatjuk át egyszerre.
- Name line - a név helyének szerkesztése - megjelenjen-e (pipa), milyen legyen a színe, mérete (fogaskerék)
- Title line - a cím szerkesztése - mint előbb
- Instructions - utasítás szerkesztése - mint előbb
- Horizontal Clues - vízszintes meghatározások szerkesztése - mint az előzőeknél
- Vertical Clues - függőleges meghatározások - mint előbb
- Advanced Options - haladó beállítások - fogaskerékre kattintva - cellák színe, árnyéka, nagysága, háttér színe; rejtvény újraszerkesztése (Regenerate)
- Add an Image - kép hozzáadása.


Választhatunk képet az alkalmazás galériájából(Choose from stock images) vagy a netről, a választott kép URL-jének beillesztésével. A képek áthelyezhetők és átméretezhetők. Dupla kattintással a képek eltávolíthatók.

- Letter - a papírméret beállítása - állítsuk A4-re.
- Create PDF - a rejtvényoldal PDF formátumának létrehozása
- Comments? - komment írása - visszajelzés a rejtvényről
- Select Puzzle - a rejtvény kijelölése - rákattintva kijelölődik a rejtvény, majd másolás/beillesztéssel beszúrhatjuk MS Word dokumentumba (Chrome, InternetExplorer vagy Firefox esetén). (Kipróbáltam, működik!)

A generált, kész PDF letölthető innen. Ez persze csak egy kis próba keresztrejtvény, a szemléltetés kedvéért.

Előfordulhat, hogy a rejtvényben nem jelenik meg mindegyik szó, ugyanis nem fértek el a lapon. Ebben az esetben generáljuk újra a rejtvényt az "Advanced Options" menüpontban, addig amíg nem felel meg az eredmény az igényeinknek! Remélhetőleg, ez segít.

Az elkészített rejtvényeket felhasználhatjuk weblapon, kiadványban, de ilyenkor tüntessük fel az alkalmazást. (Pl. "A TheTeachersCorner.net Crossword Maker alkalmazással készítve.") A rejtvényekből nem készíthető olyan kiadvány, amelyben csak rejtvények szerepelnek.

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése