Isten hozott!

Ne hagyd, hogy a rossz legyőzzön téged; te győzd le a rosszat jóval!

(Róm 12,21)


2015. július 28., kedd

A források etikus kezelése

Áprilisban a Könyvtárostanárok Egyesülete a tavaszi szakmai napját a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalában tartotta.
A nap programja, az előadások és a szakmai anyagok elérhetők innen.

Az előadások rendkívül érdekesek és hasznosak voltak. És pont jókor!
Éppen a 8. osztályosok könyvtárhasználati órái következtek májusban, így jó ötletnek tartottam, hogy az egyik órát a szellemi tulajdon védelmének szenteljem.

Az ötletet meg is valósítottam: a három 8. osztályunk (hat csoport) nagy örömmel és aktívan vett részt az órán. A témát mindannyian fontosnak és célszerűnek tartották. Érdeklődéssel csodálkoztak rá a saját maguk által követett gyakorlat és a szerzői jogok között húzódó hatalmas szakadékra. Saját példáikon keresztül ismerték fel a téma jelentőségét és lényegét. Azt hiszem, a hatás nem maradt el, és talán elindultak azon az úton, hogy a szellemi értékeket tudatosan, és tiszteletben tartva használják a későbbiekben.

Fő forrásom a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatal által pedagógusoknak összeállított anyaga, főként a fogalomtár és az oktatáshoz kapcsolódó szabad felhasználási lehetőségek.

A gyerekek motiválására a prezentációkat interaktívra, a bennük szereplő figurák nagy részét avatar készítő alkalmazással terveztem. A források a prezentációk utolsó kockáin találhatók.

Az óra anyagai letölthetők innen:
  1. Fogalomtár (nyomtatható pdf)- fogalmak és meghatározások párosítása
  2. Forrásmegjelölés (nyomtatható pdf) - feladatlap a források jelölésének szükségességéről
  3. Információs műveltség (ppsx) - néhány gondolatébresztő dia
  4. Szellemi tulajdon (ppsx) - fogalmak, lehetőségek
Sokat dolgoztam a prezentációk és a nyomtatható anyagok elkészítésével, emiatt szívesen veszem, ha kapok visszajelzést a használhatóságukról!

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése