Isten hozott!

Ne hagyd, hogy a rossz legyőzzön téged; te győzd le a rosszat jóval!

(Róm 12,21)


2016. június 7., kedd

Szünidei olvasás ösztönzése

Közeleg a szünidő, amikor gyermekeink rengeteg szabadidőhöz jutnak. Legfőbb feladatuk, hogy kipihenjék magukat és feltöltekezzenek az új tanévre. A pihenési időt sokféleképpen lehet eltölteni: a napok elütésétől kezdve a tartalmas családi nyaralásokig.
Az olvasás mindig jó program. Akik szeretnek olvasni és sokat is olvasnak, azoknak nem jelent problémát, hogy a nyár kevésbé pörgős perceit-óráit ezzel a tevékenységgel, értelmesen töltsék el. De rengetegen élnek körülöttünk olyan gyerekek, akik bizony még a kötelező olvasmányt sem olvassák el. Talán, mert eddig még nem volt sikerélményük! Ösztönözzük őket kreatívan, eddig nem alkalmazott módszerekkel! Tegyük számukra kalandossá az olvasást! Legyen kihívás számukra a napi olvasás! Jutalmazzuk őket később beváltható kuponokkal, ami lehet élmény, közös együttlét!

Ötleteimmel a gyerekek olvasási kedvének növeléséhez szeretnék hozzájárulni. Remélem, sokan találnak megfelelő módszert ahhoz, hogy élvezetessé tegyék az olvasmányválasztást a szünet minden napjára!

Terveim alátámasztásául néhány (talán jól ismert) gondolatot szeretnék megosztani.
Az olvasás pozitívan hat a kognitív képességekre, a világról való tudásra, a szavak, fogalmak megértésére és a szövegértésre. A jó olvasó varázslatos körben kering: szeret olvasni - gyorsabban olvas - többet olvas - jobban megérti, és ezért szeret olvasni. A gyengén olvasók ördögi körben forgolódnak: nem olvas sokat - nem érti meg - lassan olvas - nem szeret olvasni, és ezért nem olvas sokat.
Ezt Máté-effektusnak is nevezik: "Mert mindenkinek, akinek van, adatik, és megszaporíttatik; akinek pedig nincsen, attól az is elvétetik, amije van." Mt 25, 29-30.
Kutatások kimutatták, hogy az olvasási készségben a szünet elejéhez képest akár 2 hónapos visszaesés is történhet a nyári szünet végére, amennyiben az olvasást elhanyagolják.
Ezért fontos olyan nagyon, hogy megfelelő ötletekkel rávegyük gyermekeinket az olvasásra! S hogy mennyi legyen ez az idő? Az ideális minimum talán a napi 20 perc. Ez a szünet mind a 87 napján összesen 29 órát jelent. Alig több, mint 1 teljes nap!

Ötletek:

Bingó tábla
Készítsünk egy 5x5 négyzetből álló táblát. Minden négyzetbe írjunk egy-egy helyzetet, ami kijelöli, hogy hol vagy hogyan olvasson a gyermekünk. A középső helyre rajzoljunk könyvet vagy valami mást, itt bármilyen egyéb helyzetet elképzelhetünk tetszés szerint a későbbiek folyamán. Minden olvasási alkalommal válasszon a gyermek egy helyzetet, és ha olvasott a vállalt ideig, áthúzhatja a megfelelő négyzetet. Amennyiben összegyűlik 5 egymás mellett vízszintesen, függőlegesen vagy átlósan, akkor az elért teljesítményért kapjon ösztönzésül egy kupont. A táblázatba írhatunk könyvcímeket, meséket is.

Olvasási kalandok - Kinek? Mit? Hol? Mikor? Hogyan?
Készítsünk táblázatot! A táblázat tartalmazzon öt oszlopot, ötféle olvasási módozatot. Kinek olvassak? Mit olvassak? Hol olvassak? Mikor olvassak? Hogyan olvassak? Az öt fejléc: Kinek? Mit? Hol? Mikor? Hogyan? Tetszés szerinti sort adjunk a fejléc alá. A sorokba a fejléc szerint írjunk helyzeteket, ötleteket.
Például lehet olvasni testvérnek, barátnak (Kinek?); mesét, verset (Mit?); kertben, fotelban (Hol?); reggeli előtt, uzsonna után (Mikor?); hangosan, elváltoztatott hangon (Hogyan?).

Naptár
Készítsünk naptárt a szünet minden napjára! Írjunk minden naphoz valamilyen olvasmányt! Természetesen, ha hosszabb lélegzetű könyvet olvas a gyermekünk, akkor az elhúzódhat több napra is.

Kuponok
Készítsünk kuponokat! A kuponra írjunk rá valamilyen ajándékot, amit aztán a nyár végéig be is lehet váltani. Például közös társasozás, focizás, strand, mozi. Bármi, ami reális, aminek örül a gyermekünk és meg is tudjuk valósítani! Minden előre meghatározott olvasási alkalom után adjunk át egy kupont. A kuponokat a gyerekekkel együtt is kitölthetjük, de írhatunk rájuk meglepetéseket is.

Olvasási kihívás
Tegyük kalanddá az olvasást! Ezt főképpen felső tagozatosoknak ajánlom, talán őket is sikerül ösztönöznünk evvel a módszerrel. Gyűjtsünk össze sok-sok különböző olvasmányt, amik közül minél többet el kell olvasni. Tipp: versenyeztessük meg a gyerekeket.

Letölthető, kinyomtatható PDF dokumentumok:

 1. Levél a szülőknek az olvasás fontosságról és az ajánlott módszerekről - alsó tagozatosoknak - Letöltés
 2. Bingó - alsósoknak - A 2014.05.24-i, ebben a témában megírt posztomban ajánlott módszergyűjtemény ezúttal letölthető innen is. - Letöltés
 3. Nyári olvasmány bingó (fekete-fehér)
 4. Olvasási naptár a szünet minden napjára - Letöltés
  • alap - üres naptár
  • olvasmányötletek minden napra
 5. Színes kuponok - Letöltés
 6. Olvasási kalandok - Kinek...? Mit...? Hol...? Mikor...? Hogyan...? - Letöltés
  • üres táblázat
  • ötletekkel kitöltött táblázat
  • kuponok
 7. Nagy nyári olvasási kihívás - Te hányat tudsz elolvasni a felsorolt 30 féle könyv közül? - Letöltés

A kinyomtatható gyűjtemények letölthetők egyben, tömörítve innen.

Ha érdekelnek a 2017-es nyári olvasást motiváló anyagaim is, kattints ide!

A gyűjteményeket saját magam terveztem, készítettem. Kivétel a 2. pontban található anyag, amit egy külföldi sablon (http://blog.chickabug.com/2012/05/free-printable-summer-reading-game-for-kids.html) alapján hoztam létre még 2014-ben.

A nyári szünetre sok olvasós napot és sok olvasó gyereket kívánok!

Felhasznált irodalom:
Dalton, Heather: Free printable summer reading game for kids. Chickabug, May 25, 2012. URL: http://blog.chickabug.com/2012/05/free-printable-summer-reading-game-for-kids.html (Utolsó letöltés: 2016.06.07.)
Gereben Ferenc: Az ún. "Máté-effektus" az olvasás- és könyvtárszociológiában. Könyvtári Figyelő, 43. évf., 1997. 3. sz. URL: http://epa.oszk.hu/00100/00143/00023/gereben.html (Utolsó letöltés: 2016.06.07.)
Péter Orsolya Adél: Az olvasási készség fejlesztése. NyelvészNet, 2002, április 30. URL: http://www.nytud.hu/pp/oap.html (Utolsó letöltés: 2016.06.07.)
Az anyanyelvi nevelés módszerei. Szerk. Kernya Róza. Budapest: Trezor, 2008.
Summer learning loss. Wikipedia. URL: https://en.wikipedia.org/wiki/Summer_learning_loss (Utolsó letöltés: 2016.06.07.)

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése