Isten hozott!

Ne hagyd, hogy a rossz legyőzzön téged; te győzd le a rosszat jóval!

(Róm 12,21)


Elköltöztünk

2017. május 10., szerda

Szövegtárgyak Arany János versei alapján

Az idei költészet napját a 200 éve született Arany János köré építettük. Pályázat keretében prezentációt, plakátot, szövegtárgyat készíthettek a diákok, április 11-én pedig közös versmondással, flashmobbal ünnepeltük ezt a szép napot. (Természetesen, nem feledkeztünk meg József Attiláról sem. :) )

A meghirdetett pályázatok közül a szövegtárgyak alkotása bizonyult a legnépszerűbbnek, ami nemcsak a gyerekek, hanem tanár kollégáim fantáziáját is megmozgatta.

De mi is az a szövegtárgy? A szövegtárgy egy kézbe vehető, konkrét irodalmi mű ihlette újabb műalkotás. Ez lehet szövegrészlet, szövegmásolat olyan tárgyon, ami az eredeti alkotásról jut eszünkbe. Az alkotás anyaga lehet papír, fa, textil, műanyag, üveg, fém, kő, ruhadarab, újrahasznosítható régi tárgy. Süthetünk süteményt, fűzhetünk gyöngyöt, hímezhetünk, jelenetet állíthatunk össze, készíthetünk bármi mást, aminek csak a fantáziánk szab határt.

Ötletes, nagy gonddal, sok idő ráfordításával készített tárgyakat hoztak a könyvtárba a kreatív pályázók. A legnépszerűbb téma a Toldi volt, de sokakat ihletett meg a Mátyás anyja ballada is. Akadt, aki kézbe vett egy Arany-verseskötetet, hogy minél érdekesebb témát találjon. És volt, aki legóból több életképet is készített a Családi kör alapján. Készültek művek papírból, textilből, fából, újrahasznosított hulladékokból. Az Ágnes asszonyról szóló balladát pedig kimustrált lepedőn és rongydarabon is olvashattuk.

A szövegtárgyakból kiállítást rendeztünk, hogy mindenki meg tudja csodálni az alkotásokat, és ki tudja választani a neki legjobban tetszőt. Egy héten keresztül lehetett szavazni a tanulók szövegtárgyaira. A legtöbb szavazatot Ágnes asszony hatalmas lepedője kapta, amin a teljes ballada olvasható.

A szövegtárgy több mindenre is jó. A témakereséskor foglalkozni kell az irodalmi alkotással, megmozgatja a fantáziát, de nem árt hozzá egy kis kézügyesség sem. S végül mindannyian gyönyörködhetünk a kész műalkotásokban.

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése