Isten hozott!

Ne hagyd, hogy a rossz legyőzzön téged; te győzd le a rosszat jóval!

(Róm 12,21)


Elköltöztünk

2020. március 28., szombat

Kakaós csiga

Nem, nem kell megijedni! Nem szeretnék gasztroblogger lenni. Pusztán szeretném elérhetővé tenni a családom, ismerőseim számára az igazán jó családi receptjeimet. Ez is kreatívkodás!

Kezdjük mindjárt a kakaós csiga receptjével!
Családunk kedvenc kakaós csigájának receptjét körülbelül 20 éve kaptam egy ismerősömtől, apró változtatásokkal sütögetem azóta is a családom örömére.

Kakaós csiga


Hozzávalók:
60 dkg liszt sima liszt BL-55
10 dkg olvasztott Rama margarin
3 evőkanál cukor
3-4 dl tej 
3 tojás sárgája 
3,5 dkg élesztő

Töltelékhez:
egy 2dl-es csésze cukor 4 evőkanál kakaóval összekeverve
Elkészítése (eredeti recept):
Az élesztőt 1 kávéskanál cukorral annyi tejben felfuttatni, amennyi ellepi. A hozzávalókat összekeverni a Gyors Kelesztőben (nem muszáj kidolgozni). Az edényt lezárni. Miután megkelt, lisztezett gyúrólapon kinyújtani (a tetejét is meg kell lisztezni). Olvasztott vajjal, margarinnal megkenni, kakaós cukorral megszórni, feltekerni. 1,5-2 cm vastagságúra felvágni. Sütőpapírral kibélelt tepsire rárakni úgy, hogy alul a csigákat kicsit összenyomjuk, hogy ne folyjon ki sütés közben a kakaó. A csigák oldalát olvasztott margarinnal megkenni, nehogy összeragadjanak. Középmeleg sütőben kb. 20 percig sütni.
Ahogyan én készítem:
A kenyérsütő üstjébe beleteszem a meglangyosított 3,5 dl tejet. Beleteszem a 3 tojássárgáját, a 10 dkg olvasztott margarint, a 3 evőkanál cukrot. Erre teszem rá a lisztet, végül a tetejére rámorzsolom a 3,5 dkg élesztőt. Kenyérsütőgépben kelesztő programmal megdagasztom, kelesztem a tésztát. Hamarabb megkel, mint ahogy a program végez, ezért nem árt figyelni, mert különben a megkelt tészta ráragad a gép tetejére.
Lisztezett gyúrólapra borítom, kinyújtom a tésztát. Olvasztott margarinnal megkenem, a kikevert kakaós cukorral megszórom, majd feltekerem. A feltekerendő részt is megkenem vékonyan  olvasztott margarinnal, hogy a cukros kakaó ráragadjon a tésztára, és ne potyogjon ki, amikor szeletelem, tepsibe helyezem. (A kenést kis lépésekben, csíkonként teszem, mindig csak akkora részt, amit éppen ráfordítok a kakaós-cukros részre.) Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatom a csigákat, a külsejüket megkenem margarinnal. Én alsó-felső sütéssel készítem (jobban szeretjük, mint hőlégkeveréssel), a középső polcon, 160oC-on. 25 perc után a maradék hővel fejezem be a sütést.

Sütés előttTálalásra kész kakaós csigák

Jó étvágyat!


Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése