Isten hozott!

Ne hagyd, hogy a rossz legyőzzön téged; te győzd le a rosszat jóval!

(Róm 12,21)


Elköltöztünk

2022. január 12., szerda

A magyar kultúra napja 2022-ben - I. rész - Alsó tagozat

Az év egyik legkedvesebb kiemelt napja számomra a magyar kultúra napja, mivel azon túl, hogy megemlékezünk a Himnusz születésnapjáról, szinte bármilyen témát választhatunk a foglalkozásunk számára. Ily módon minden évben más oldalát mutathatjuk meg a magyar kultúrának. A Himnusz ugyan kötelező elem mindenkor, de könnyen elkerülhetjük azt, hogy tanulóink elcsépeltnek érezzék, hiszen a tiszteletünket temérdek formában tudjuk kifejezni: közös szavalással, kirakóval, keresztrejtvénnyel, szókeresővel, szófelhővel stb.



A foglalkozások számos kompetenciát formálnak, ezek közül kiemelendőnek tartom a kulturális önazonosság értelmezésének és az emberi alkotás tiszteletének fejlesztését. Elengedhetetlen, hogy fáradhatatlanul formáljuk tanulóinkban a magyar kultúrához kötődő pozitív viszonyulásukat. Ezeken túl kifejezetten lényegesnek érzem, hogy a feladatok megoldása ne kényszerű, kipipálandó dolog legyen, inkább juttassa élményekhez a sokszor motiválatlan tanulókat! Ezekre az alapokra építkezve hozok létre minden évben új feladatsorokat. S nézzük is, mit kínálhatunk ebben az évben alsósaink számára!

Az életkori sajátosságokat figyelembe véve már az alsó tagozaton tanulókat is bevonhatjuk a magyar kultúra napjának megünneplésébe. A figyelmük és érdeklődésük ébren tartásához a gyorsan, könnyen megoldható feladatokat érdemes a testüket is megmozgató feladványokkal ötvözni. A foglalkozást segítheti egy előkészített prezentáció, például ez a Genially-val készített anyag: 


A foglalkozás részei: 

  1. Néhány szó a magyar kultúra napjáról, Kölcsey Ferencről és a Himnuszról, majd a Himnusz meghallgatása Sinkovits Imre előadásában (Genially – 2-4. oldal) 
  2. A Himnusz „előadása” (Genially – 5. oldal) 
  3. Párok kialakítása 
  4. Kirakó – Kölcsey Ferenc és/vagy a Himnusz kézirata 
  5. Hungarikumok – kisfilm megtekintése (Genially – 6. oldal) 
  6. Szókereső – hungarikumok 
  7. Híres magyarok és magyar kutyafajták 
  8. Kódbeírás (Genially – 7. oldal)

Közös szavalás - a Himnusz előadása 
Kellékek: 
31 db pici labda – rajtuk a Himnusz első versszakának egy-egy szava. Nagylétszámú osztály esetén plusz még annyi üres labda, hogy mindenkinek jusson egy. 


A versmondás menete: 
A foglalkozás bevezetése után állítsuk körbe a gyerekeket. Utasításként mondjuk meg, hogy a labdákat szét fogjuk gurítani, majd mindenki egy labdát vegyen magához. Gurítsuk szét a felcímkézett labdákat a tanulók elé/közé/mögé. (Ha lesz maradék labda, azokat belátásunk szerint szedessük össze!) 
Vetítsük ki a Himnusz első versszakát! Kérjünk meg egy tanulót, hogy szavanként olvassa fel a verset. Ha nagyobbak, mondhatják fejből is! (Ha 31-nél többen vannak, akkor azok a gyerekek olvassák/mondják a versszakot, akiknek üres labda jutott.) A tanulók a labdákkal helyes sorrendben álljanak egymás mellé, nagy kört alakítva! Ezután a gyerekek megfelelő sorrendben olvassák fel a labdájukról a Himnusz szavait! Így ad tiszteletet együtt az osztály a Himnusznak és Kölcsey Ferencnek.



Kirakó
Kölcsey Ferenc és/vagy a Himnusz kéziratának kirakása. Ügyeljünk arra a kirakók előkészítésénél, vágásánál, hogy éppen megfelelő nehézségűek legyenek! 



Hungarikumok
Nézzük meg a megosztott Genially-s prezentáción a hungarikumokról összeállított rövid képsort! Hívjuk fel a figyelmet a kísérőzenét adó hangszerre, a tárogatóra, hiszen ez is hungarikum! Ismertessük a hungarikumok nevét is.

A képsorban megjelenített hungarikumok:
  1. busójárás
  2. téliszalámi
  3. kürtőskalács
  4. puli kutya
  5. matyó hímzés
  6. szikvíz
  7. bűvös kocka
  8. makói hagyma
  9. Hortobágy (-i kilenclyukú híd)
  10. Túró Rudi
  11. +  tárogató
Szókereső
A kisfilmben látott hungarikumokból készítsünk szókeresőt! 
A szókeresőben tizenegyedikként szerepeljen a tárogató! Segítségként a 10, kisfilmben látott hungarikum nevét adjuk meg, mert a tárogatóra egy kérdés utal majd a feladat végén. 



Híres magyarok – Magyar kutyafajták
Készítsünk elő annyi egyforma tárolóeszközt (pl. boríték) ahány csapatunk (párunk) van! Mindegyiken szerepeljen egy híres magyar (esetleg helybéli) ember neve. A tárolókban helyezzünk el két dolgot. Az egyiken szerepeljen a híres ember meghatározása két rövid mondatban. (Így a gyerekekkel megismertetünk egy-egy neves személyt.) A másik lapra nyomtassuk ki a magyar kutyafajtákból készített színes szófelhőnket! A borítékokat helyezzük el a foglalkozás helyszínén elszórva, úgy, hogy a gyerekeknek keresni kelljen. A híres ember neve legyen jól látható!


A híres emberek nevét nyomtassuk ki kis lapokra. A lapokat hajtsuk össze, tegyük be egy zsákba. Ebből húzhatnak a csapatok egy-egy nevet. A nevet tartalmazó borítékot kell megkeresniük. Majd el kell olvasniuk a személyről szóló egy-két mondatot. Ezután a szófelhőn meg kell találniuk a kilenc magyar kutyafajta nevét. Ne áruljuk el, hogy hányat tartalmaz!

  1. drótszőrű magyar vizsla
  2. erdélyi kopó
  3. komondor
  4. kuvasz
  5. magyar agár
  6. magyar vizsla
  7. mudi
  8. puli
  9. pumi

Kódbeírás
Készítsünk egy kódbeíró oldalt Genially vagy más alkalmazással (pl. Google Űrlap - erről a lehetőségről hamarosan írni fogok).
A kód két számjegyből áll:
1. számjegy – ennyi magyar kutyafajta van (9)
2. számjegy – ennyi szín található a magyar zászlón (3)

A beírandó kód tehát: 93



Oklevél, ajándék
A foglalkozást az értékelés után lezárhatjuk oklevélkészítéssel és ajándékozással.
A Genially lehetőséget ad, hogy azon nyomban oklevelet készíthessünk a leggyorsabb gyerekek számára. A generált képet képmetszővel „kivágva”, egy word dokumentumba átmásolva ki is nyomtathatjuk.




Ajándékként adhatunk az alsósoknak egy kifestőt, amin valamilyen szép magyar motívumot lehet kiszínezni. (Pl. Markovics-Várnagy Piroska 2022-es BÚÉK grafikáját: http://www.piros-hungary.com/index.php/2022/01/04/buek-2022/

A foglalkozáshoz szükséges feladatlapok letölthetők a következő két adat magadása után.



    A felsősöknek és középiskolásoknak készített feladatsorom leírása ide kattintva olvasható.

    Nincsenek megjegyzések :

    Megjegyzés küldése