Isten hozott!

Ne hagyd, hogy a rossz legyőzzön téged; te győzd le a rosszat jóval!

(Róm 12,21)


Elköltöztünk

2022. január 13., csütörtök

A magyar kultúra napja 2022-ben - II. rész - Felső tagozat és középiskola

Idén nagyon örülünk a jelenléti oktatásnak, annak, hogy együtt lehetünk, csoportokban dolgozhatunk és elszakadhatunk kicsit a digitális világtól. Éppen ezért a magyar kultúra napi feladatokat offline módon kapják a tanulók, kézzel fogható feladatlapokkal és játékelemekkel. A foglalkozás kerete, úgy mint a kicsiknél, a nagyoknál is egy online elérhető Genially-s prezentáció, mely tartalmazza a megemlékezéshez, a versmondáshoz, a hungarikumokhoz és a kódbeíráshoz szükséges háttéranyagot.

Ízelítő

A nagyobbaknak idén is egymásra épülő, láncolatot alkotó feladatsorral készültem. Ebben néhány,  korábbi évről származó feladatomat is felhasználtam, bízva abban, hogy nem emlékeznek a gyerekek az öt évnél, vagy annál régebbiekre. 

Az alábbi feladványok nehézségét – diákjaink ismereteihez igazodva – tanácsos kicsit megváltoztatni, esetleg elhagyni egy-egy elemet vagy kiegészíteni más feladattal. 

A foglalkozás részei:

1. Néhány szó a magyar kultúra napjáról, Kölcsey Ferencről és a Himnuszról, majd a Himnusz meghallgatása Sinkovits Imre előadásában (Genially – 2-4. oldal) 
2. Csapatok kialakítása
3. Kirakó – Kölcsey Ferenc és a Himnusz kézirata
4. Könyvkereső – hungarikumos szókereső 
5. Mesterségem címere – avagy régi foglalkozást jelentő családnevek 
6. Találmányok – feltalálók 
7. Kutyatár – magyar kutyafajták szófelhőben
8. Scrabble – szóvadászat 
9. Kódbeírás (Genially – 8. oldal)
10. A foglalkozás értékelése, oklevél nyomtatása

Megemlékezés

A foglalkozás elején beszélgessünk röviden a magyar kultúra napjáról, majd nézzük/hallgassuk meg együtt a Himnuszt Sinkovits Imre tolmácsolásában!
Az óra ezen részéhez felhasználható a Genially-val készített prezentáció 1-4. oldala:  https://view.genial.ly/600538791e138b1185f6d4da/game-action-kultnap-iskola
Ezután jöhet a csoportalkotás. Szerintem kis létszámú osztály esetén az ideális létszám a kétfős, nagy létszám esetén pedig a háromfős csapat.

Kirakó – beugró feladat
Kölcsey Ferenc és a Himnusz kézirata.
Minden csapat kézhez kapja a kirakót tartalmazó borítékot. 
Kölcsey Ferenc és a Himnusz kézirata egy A4-es lapon. Az összerakott puzzle-on olvasható a következő utasítás: „Kérj egy könyvcímet a foglalkozás vezetőjétől!”

Könyvkeresés – hungarikumos szókereső 
A kirakott kép ellenőrzése után a csapatok cédulát húznak. A papíron olvasható szerző és cím alapján keresik meg azokat a kijelölt könyveket, melyek a szókeresőket tartalmazzák. 
A kiválasztott könyvek magyar szerzők tollából született szépirodalmi alkotások. Ha több példányban van meg a könyvtárban valamelyik könyv, akkor gondoskodom a duplumok elrakásáról. Minden könyvbe csak egy példányban rakom be a következő feladatot. Annyi könyvet készítek elő, ahány csapatra számítok a foglalkozáson. A könyveket a foglalkozás után újratöltöm, majd én helyezem vissza a polcokra, hogy biztosan minden a helyére kerüljön.


Irány a kölcsönzőtér és a könyvkeresés!
A szókereső húsz hungarikum nevét rejti. A fennmaradó betűkből a hungarikum jelentése olvasható össze. (Ez a munkám egyébként egy korábbi szókereső újrahasznosítása.)



Jó megoldásért egy titkosírást (Snotes korong) kapnak, ami a következő feladat helyét árulja el.
A Snotes alkalmazással torzított szöveget állíthatunk elő. Az online ingyenes verzióban csak fekete betűket használhatunk, de telefonos applikációval tudtam színes korongot készíteni. A megosztás gomb egyáltalán nem működött, így képernyőfotóval mentettem a mobilomra a korongot. Snotes alkalmazás nélkül PowerPointban WordArt effektus használatával hozhatunk létre hasonlót. 


A Snotes korong felirata négy színnel négy irányban: 
KERESD A / KATALOGUS / SZEKRENY / TETEJEN
A szöveg tenyérre fektetve, megdöntve olvasható.

Mesterségem címere – avagy foglalkozást jelentő családnevek

A Snotes korong elvezeti tehát a csapatokat ennek az újabb feladatnak a helyszínére.
Bizonyára minden osztályban tanul egy-két olyan diák, akinek a neve valamilyen ősi foglalkozáshoz kötődik. Borbély, Tímár, Szűcs vagy Takács. De mit is jelentenek ezek a nevek?

A feladat egy kilencmezős táblázatot tartalmaz, kilenc foglalkozás körülírásával.  E mellé kilenc kis lap tartozik, egy-egy régi foglalkozás nevével. Minden lap hátoldalán egy képrészlet található. A kis lapokat a táblázat megfelelő mezőire kell ráhelyezni. Ha jól párosítják össze a foglalkozásokat a jelentésükkel, akkor a lapocskákat a másik oldalukra forgatva egy képet kapnak. A kép a Vizsolyi Biblia (szintén hungarikum) nyomdagépének másolatát jeleníti meg. A képre egy feliratot és egy kérdést helyeztem. A kérdésre adott válasz vezet el a következő feladványhoz.


A kérdés: „Hány oldalas a Vizsolyi Biblia?” A szintén hungarikum Vizsolyi Biblia 2412 nyomtatott oldalból áll. A megoldáshoz bármilyen eszközt használhatnak a diákok. 

Egy kosárban sok kindertojást helyeztem el, különböző számokkal ellátva. A helyes megoldást több tojásra is ráírtam, hogy egymás tovább haladását ne akadályozzák a csapatok. A kindertojásban találják meg a soron következő feladat helyét. 


Találmányok – feltalálók 

A feladványban 11 találmányt és 10 feltalálót kell összepárosítani. A megoldáshoz használhatják a könyvtárban található kézikönyveket. A fennmaradó találmány nevéért (torziós inga – Eötvös Loránd találmánya egyébként) cserébe egy piros szemüveggel olvasható rejtett üzenetet kapnak a játékosok. Természetesen az üzenet az újabb feladat helyszínét árulja el.

A rejtett üzenet nálam egy desszertes doboz körülírása (kölcsönzőpult, piros, szeretet). A doboz rejti a feladatot.


Piros szemüveget 2 db 3d-s szemüvegből készíthetünk. Az egyiken kicseréljük a kék lencsét pirosra. 

Kutyatár - Magyar kutyafajták

Itt az alsósokéval megegyező kutyás szófelhőt és a hozzá tartozó utasítást találják a diákok. Természetesen annyi példányban, ahány csapatra számíthatunk. A kutyafajták száma az a láncszem, ami segíti meglelni a következő kihívást egy megadott helyen.

A kutyafajták:

drótszőrű magyar vizsla
erdélyi kopó
komondor
kuvasz
magyar agár
magyar vizsla
mudi
puli
pumi

Scrabble – szóvadászat 

Ezen a ponton más-más számmal ellátott dobozok közül kell kiválasztani a megfelelőt.  A „jó” dobozok rejtik a Scrabble betűket, melyekből 4 értelmes, az ünneppel kapcsolatos szót lehet kirakni. Ezek közül az egyik Kölcsey neve. A név szóértéke lesz a kód, a játék végső kulcsa.

A feladathoz én CD-tokokat készítettem elő. A 9-es számmal ellátott CD-tokok Scrabble betűket rejtenek, a más számmal jelölt tokokban rossz betűket (pl. csupa TY, LY stb.) helyeztem el.

A kódot tehát Kölcsey neve  adja, aminek az értéke nálam: 19

Scrabble betűk készítéséhez segédlet egy korábbi blogbejegyzésemben olvasható. (Elérés innen.)


Kódbeírás

A kód ellenőrzését Genially alkalmazással vagy Google Űrlappal végezhetjük el. (A megosztott Genially 7. oldaláról érhető el a kódoló panel.) 
A panelba kell beírni azt a számot, amit a Scrabble-ben kirakott személy (Kölcsey) szóértéke, azaz betűinek összege. 

A beírandó kód tehát: 19

Jó kód esetén a csapat az okleves oldalra jut. Nálam az első három leggyorsabb csapat nyer nyomtatási jogot. 

Tapasztalatok szerint a nagyok sem vetik meg, ha a gratuláló válaszüzenet elvezet egy saját részre kiállítható oklevélhez.


Reményeim szerint máshol is olyan szívesen vesznek részt a kultúra napi foglalkozáson, mint a mi iskolánk tanulói a mi könyvtárunkban.

Az alábbi két adat kitöltése után egy pdf fájlban letölthetővé válik a segédanyag.


    Kérésre elküldöm a piros szemüveggel olvasható feladat szerkeszthető háttéranyagát.

    Az alsósoknak készült feladatsor leírása ide kattintva olvasható!

    Nincsenek megjegyzések :

    Megjegyzés küldése