Isten hozott!

Ne hagyd, hogy a rossz legyőzzön téged; te győzd le a rosszat jóval!

(Róm 12,21)


Elköltöztünk

2023. július 31., hétfő

Családi könyvtári délután

Régi, nagyon régi, magamnak tett ígéretet kívánok most beváltani. Szeretnék ötleteket adni egy iskolai könyvtári családi délután szervezéséhez.

2013 augusztusában a Könyvtárostanárok Egyesülete felhívással fordult a magyarországi iskolai könyvtárakhoz: „Rendezzünk iskolai könyvtári éjszakát!”1 Az „Iskolai könyvtár: ajtót nyit a világra” vezérmondat stílusosan adta meg számomra is a jelet, hogy kitárjuk könyvtárunk ajtaját, s beengedjük rajta a diákokon és a pedagógusokon kívül a diákok hozzátartozóit, barátait, az iskola fenntartásáért felelős személyeket és a sajtó képviselőit.  
2013 őszétől kezdve több alkalommal sikerült megszerveznünk ezt a (szerintem) nagyszerű rendezvényt.
Ezúttal a 2016-ban megvalósított programot szeretném bemutatni abban a reményben, hogy találtok benne az ötleteken túl útmutatást, tanácsokat, tippeket. (Egyébként ez az összeállítás a 2018-ban megírt portfólióm részét képezi.)
Szegény könyvtáros! Mi történt vele?

Rendezvényünkkel az olvasás fontosságára és az információs műveltség kialakításának szükségességére irányítjuk a figyelmet, miközben bemutatjuk könyvtárpedagógiai módszereinket, közösségformáló erőnket és az iskolai könyvtárban rejlő számtalan egyéb lehetőséget. Megmozdulásunkkal tudatosítani kívánjuk, hogy az iskolai könyvtár az információk biztosításán kívül kialakítja a diákokban az egész életen át tartó tanuláshoz szükséges készségeket, fejleszti képzelőerejüket, lehetővé téve, hogy felelős állampolgárokként éljenek. A délután programjaival tartalmas szórakozást és élményt szeretnénk nyújtani minden résztvevőnek.

Könyvtári délutánunkat elsősorban iskolánk tanulói és családtagjaik részére szervezzük. A délutánra meghívást kapnak intézményünk dolgozói, a fenntartó, a pedagógiai szakszolgálat iskolai könyvtárosi szaktanácsadója és a sajtó munkatársai. Szívesen fogadjuk a családokkal érkező barátokat is.

Könyvtárunk történetének negyedik könyvtári délutánját 2016. november 16-án tartottuk délután 1 órától este 7 óráig. 

A könyvtári délután programjai:

  1. Kiállítás az aulában
  2. Könyvtári bűntény
  3. Pokémon vadászat
  4. Élő könyvek - Itt olvashatsz róla részletes leírást
  5. Kvízek, rejtvények
  6. Információkereső feladatok
  7. Helyismereti séta – Brenner galopp
  8. Írógép
  9. Szabadulószoba – Brenner tömlöc
  10. Kézműves foglalkozás
  11. Fotó sarok – Légy Creeper!, Készíts Bookface fotót!
  12. Kisfilmek

A programok folyamatosan, párhuzamosan zajlottak. Központi helyszíne az iskola könyvtára volt. A fotókiállítás helyszínéül az aulát választottuk, a filmvetítések a rajzteremben zajlottak, az élő könyvek az énekteremben várták a kölcsönzőket. A helyismereti séta az iskola környékét érintette.
A rengeteg feladat, program megvalósításában a kollégáim és a közösségi szolgálat keretében dolgozó diákjaink segédkeztek. A segítők feladata a délutánra érkező vendégek fogadása, tájékoztatása, foglalkoztatása, segítése volt. 
A szabadulószobát egy könyvtárosként dolgozó volt diákunk tervezte és irányította a délután folyamán.

 A családi délután teljes anyagát itt olvashatod el:

Itt pedig megnézegetheted:

(1) Iskolai könyvtárak éjszakája. A Könyvtárostanárok Egyesületének honlapja, 2013. augusztus 13. URL: https://portal.ktep.hu/konyvtarej2013 [Utolsó letöltés: 2023.07.31.]

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése