Isten hozott!

Ne hagyd, hogy a rossz legyőzzön téged; te győzd le a rosszat jóval!

(Róm 12,21)


Elköltöztünk

2022. június 1., szerda

Nyári olvasás naplózása 2022-ben

 Az idei vakáció sem múlhat el új olvasási napló nélkül! 2014 óta (egyetlen évet hagytam csak ki) minden tanév végére készülök valamilyen olvasást motiváló ötlettel. Változatlanul hiszek abban, hogy a szünidőben folytatott rendszeres olvasás segíti megelőzni a szeptemberi teljesítményvisszaesést, fejleszti a tanulás egyik legfontosabb feltételét, a jó szövegértést. Hiszem, hogy megfelelő motivációval, sokféle olvasmány felkínálásával, jó példamutatással sok gyereket lehet meggyőzni arról, hogy érdemes olvasással tölteni a (sosem elég) hosszú nyári vakációt!


Idén nagyon kellett igyekeznem, hogy időben elkészüljön a friss naplóm, amin nyomonkövethetők a napi olvasási alkalmak. A napló grafikái tetszés szerint ki is színezhetők.


Az idei év három nyári hónapjában egy-egy játéktáblán jelölhetik a gyerekek, ha egy nap legalább 20 percet olvastak. Minden hónapban 5 olvasmányötletet, kihívást is adok, a mellettük álló négyzet színezésével jelölhetik, ha teljesítik azt.


Júniusban - "Ugorj fejest az olvasásba!" - az olvasási pálya a tengeri élet mentén kanyarog.


Júliusban a világ bebarangolására invitálom a gyerekeket: "Repülj a képzelet szárnyán!" Bejárhatjuk a természetet, meglátogathatjuk az épített nevezetességeket, megismerhetjük egy nép történelmét, megízlelhetjük a különböző tájak ételeit.


Augusztusban az olvasás szerepére szeretném felhívni a figyelmet "Az olvasás - út a jövődbe!" szlogennel. A nem túl távoli jövőt számomra a mesterséges intelligencia térnyerése jelenti, ezért a rajzok a modern technológia elemeit jelenítik meg. Az olvasási eseményeket itt egy labirintusban lehet rögzíteni.


A naplót több módon is lehet vezetni. A táblán lévő számok jelenthetik az adott hónap napjait, ez esetben dátum szerint színezzük ki az olvasási alkalmakat jelölő mezőket! Másképpen: a mezőket egymás után is ki lehet színezni, azaz minden napi olvasás után a soron következőt! Ekkor könnyedén megszámlálható, hogy az adott hónapban hány alkalommal olvasott a gyermek. A szabad helyekre akár be lehet írni a végigolvasott könyvek címét is!

Ajánlott korosztály: 6-10 éves kor.

A grafikákat (mint mindig) a Freepik honlapjáról válogattam.

A naplót én egy A4-es lapra nyomtatom ki, kétoldalas és 2-képes (1 oldalon 2 oldal) nyomtatással. Nyomtatás után félbehajtom.


A napló kinyomtatható nagyobb, oldalanként A4-es méretben is.


A naplót szívesen elküldöm. Az alábbi mezőbe írd be az e-mail-címedet, s a postaládádban automatikusan megjelenik a becsomagolt, kétféleképpen kinyomtatható naplócska!

10 megjegyzés :

  1. Ötletes, igényes a napló;
    te, Kinga, pedig nagyvonalú vagy. Köszönöm! ❤️

    VálaszTörlés
  2. Nagyon-nagyon KING, mint mindig. Köszönöm szépen az önzetlenségedet!

    VálaszTörlés
  3. Nagyon köszönöm!🤗

    VálaszTörlés
  4. Szuper ötlet és bravúros kivitelezés. Köszönöm szépen. 😊

    VálaszTörlés
  5. Az idei is nagyon szuper 💛 Köszönöm ❣️

    VálaszTörlés
  6. Ez nagyon ötletes! Köszönöm előre is!

    VálaszTörlés
  7. Köszönöm szépen.Alig várom,hogy a gyakorlatban is kipróbáljuk.😆

    VálaszTörlés
  8. Fantasztikus munka idén is, nagyon-nagyon köszönjük!! <3

    VálaszTörlés